Alnatura Campus

Reinforced concrete frame, clay facade, long span timber roof construction
Architect: 
haas cook zemmrich STUDIO2050, Stuttgart
Country: 
Germany
City: 
Darmstadt
Completion: 
2018
Caption: 
haascookzemmrich Studio2050 / Lehm Ton Erde Baukunst / Alnatura

The organic supermarket chain Alnatura is planning an office building with conference facilities and a restaurant for a total of approx. 500 employees. In addition, a kindergarten, an organic supermarket and a temporary cycle and equipment shed will be erected on the campus at a later stage. The building with external dimensions of approx. 91.4 x 41 m will have three floors of office and usable space totaling approx. 10,000 m². The main structure has been designed as a reinforced concrete frame with stability cores. Due to the curved shape of the interior slab edges, a completely regular building grid cannot be achieved. The building is largely designed for the optimal use of daylight. The timber double pitched roof with its asymmetrical ridge directs north lighting only into the atrium. Sustainability has played a central role in the planning of the project. Intelligent use of renewable building materials (timber roof structure and compacted clay cladding for the north and south facades) as well as recyclable materials have contributed to an almost carbon-neutral building.

Projektnummer: 
0503