Harvard University: SEC Complex

The façade strategy for Harvard's new Science and Engineering Complex in Boston balances user comfort, maximizes views, and calibrates the solar exposure.
Client: 
Allston Development Group
Architect: 
Behnisch Architects
Country: 
United States
City: 
Boston MA
Completion: 
2020
Caption: 
Behnisch Architekten

The new Science and Engineering Complex (SEC), located on Harvard University’s emerging Allston campus, integrates the country’s most diverse and exciting engineering programs. Subsequently the SEC is intended to set new standards in energy efficiency. The complex will adopt a number of progressive design strategies that strive to reduce demands on energy resources. Besides flexible programming and natural ventilation, it will include a sophisticated facade system and daylight enhancement systems. The façade design calibrates the scale of the SEC, creates an identity for the complex, and plays a crucial role in the energy performance and occupant comfort in the building. The experienced design team of Behnisch, Transsolar and KH develops a façade system which will be informed by solar radiation, internal climate parameters as well as user requirements of the various spaces. Glazed building atria transmit daylight deep into the building footprint.

Projektnummer: 
0555