Morland Mixité Capitale

Structural glass construction for a rooftop bar and restaurant in Paris, comprising curved skylights and glass kaleidoscopes
Client: 
Société Parisienne du Nouvel Arsenal
Architect: 
Studio Other Spaces
City: 
Paris
Caption: 
knippershelbig

The renovation and conversion of the former prefecture of the city of Paris at the Boulevard Morland (Arch.: D. Chipperfield) comprises the construction of a new two-storey, fully glazed, public space on top of the existing building, offering an unobstructed view over Paris. Intended for gastronomical use, it comprises a kaleidoscope-like glass art installation designed by Studio Other Spaces. The envelope of the 16th floor consists of two-side supported, large SG-bonded IGUs with variable ceramic frit and reflective mirror-coating. No mullions are used for the full glass facades. The ceiling above is assembled from the “kaleidoscope”-modules comprising suspended mirror-glass sheets that confusingly blur the boundaries between inside and the out-side. Each of the 32 kaleidoscope-boxes is covered by a 2x2m large double-curved insulating glass unit. A particular challenge was to absorb the large deflections of the existing building within the glass structure.

Projektnummer: 
0662